Vil du af med flisepesten?

Katagorie

Belægning

Vil du af med flisepesten?

alger på fliser i Ugerløse

Hvis du har en flisegang, en terrasse eller en indkørsel, så har du sikkert ærgret dig over, at dine fliser ikke er så flotte, ensfarvede og ser ud som da, du købte dem. Udover at de hurtigt fremstår beskidte, særligt hvis der er tale om en indkørsel, hvor de bliver plettede af olie, så har de muligvis også mosvækster. Selvom det overordnet set ikke ser godt ud, så er det i de fleste tilfælde ikke det værste. Det allerværste i forhold til at få fliser til at fremtræde fra deres dårligste side er flisepesten. Den viser sig som grønne, hvide eller sorte pletter og er enhver husejers mareridt.

Hvad er flisepest?

Selvom flisepest på mange måder ligner alger, så er det mere end det. Rent mikrobiologisk er det en form for “lav”. “Lav” er en dobbeltorganisme og dermed en blanding mellem en svamp og en alge. Faktisk er det en svamp, der lever i symbiose med en blå eller grønalge.

Hvad får algerne til at vokse?

Det er rigtig svært at komme af med alger, da de lever af lys og fugt, for lyset er jo altid tilstede, og det samme er tilfældet med fugt, der let kan optages af “lavet” fra luften.

Flisepest lever bedst i skygge, mens kraftigt sollys kan blive for skarpt og resultere i, at flisepesten udtørrer. At komme af med flisepest ved at udsætte den for direkte sollys er dog ikke en mulighed, da det ville kræve et direkte skarpt sollys over længere tid.

Hvorfor er der kommet mere flisepest?

Tidligere var der mindre flisepest, hvilket skyldes, at forureningen fra svovl var større. At der er kommet mindre forurening, er jo en god ting, til gengæld har det så betydet, at flisepesten omkring de danske huse er vokset voldsomt proportionelt med at indholdet af svovl i luften er faldet. Det samme gælder selvsagt flisepest, når det gror andre steder som på hustage, bark og i naturen.

Hvordan kommer jeg af med flisepesten?

Lad være med at gå i panik for at få flisepesten væk og gribe til højtryksrenseren. Det er en dårlig idé, for det er en alt for voldsom behandling at rense fliser med højtryk. Det ødelægger faktisk flisernes øverste lag, så skidt, snavs og smuds lettere kan sætte sig i dem fremover, fordi overfladen bliver ru. Når overfladen er ødelagt, kommer der også fordybninger, hvor vand kan samle sig.

Skal fliserne algebehandles?

Alt afhænger af, hvordan dine fliser ser ud. Måske er de dækket af flisepest og mos, og så vil en algebehandling ikke være tilstrækkelig, en fliserensning vil derimod være det rigtige.

Typisk kan det tage lidt tid, inden du kan se resultatet af en algebehandling, da midlet virker noget tid på fliserne, inden sporene fra alle alger og flisepesten er helt væk.

Vil du have flotte fliser?

Hvis du vælger at få foretaget en fliserensning, afslutter man typisk med en imprægnering, der betyder, at fliserne er mere modstandsdygtige i op til 10 år frem.

Når fliserne imprægneres, kommer der typisk vandperleeffekt, hvilket betyder, at vandet ikke suger ned i flisen, ligesom fliserne bliver lettere at rengøre, fordi smudset ikke sætter sig fast og fæster sig i flisen. På den måde holder dine fliser længere.

Er en omgang fliserensing og imprægnering nok?

Det ville være dejligt, hvis flisepesten ikke kom igen efter en fliserensning og imprægnering af fliserne. Men selvom at arbejdet er godt udført, så er det ikke sådan, at arbejdet er overstået. For det danske klima er bare gunstigt for alger og flisepest, hvilket betyder, at det vil komme igen.

Hvad gør jeg så?

Hvis du vil have pæne fliser hele året rundt er der kun en ting at gøre. Du skal give dem en årlig algebehandling. En sådan årlig behandling kan være en rigtig god idé, fordi det tager algerne i opløbet og kommer dem i forekøbet, inden de sætter sig fast. Du kommer til at slå dem ned, inden de bliver synlige, og sparer dermed også penge til en dyrere fliserensning. Samtidig kan du med god samvittighed nyde dine flotte fliser året rundt.

Med en årlig serviceaftale er du sikret flotte fliser. Fliserensning.dk og Tagrens.dk giver 15 års garanti på flisepest.

Relateret artikler: