Tagmaling – Hvilke farver er mulige?

Katagorie

Tag

Tagmaling – Hvilke farver er mulige?

farvekort til tagmaling
Efter du har fået renset dit tag, skal taget males, hvis du vil have et tag der fremstår næsten som nyt. Men der er nogle ting, du skal forholde dig til, når du vælger, hvilken farve dit tag skal have.

Husk at tjekke lokalplanen

Kommunerne udarbejder lokalplaner, og det er dem, der fastlægger både hvor der skal bygges men også, hvordan de enkelte huse må se ud. Og inde under dette rangerer valget af farve på både facade og tag, ligesom kommunen også vælger, hvilke slags vinduer man eksempelvis kan sætte i et hus. Kommunen har nemlig den holdning, at det er pænest, hvis enkelte huse ikke adskiller sig fra helheden ved at have alt for skrappe farver. Så inden du vælger en alt for anderledes farve, er du nødt til at tjekke med kommunen, hvad der er tilladt der, hvor du bor.

Kan jeg beholde mit gule tag, selvom det er forbudt nu?

Måske har dit tag en farve, som du ønsker at bibeholde. Men muligvis har lokalplanen ændret sig, siden dengang dit tag blev lagt, og det ved du godt, for du har bemærket, at ingen andre på vejen har samme farve tag som dig. Men fat mod. Hvis dit tag allerede har en eller anden farve, der senere bliver forbudt i kvarteret, så er det ok at beholde den pågældende farve, fordi dit tag havde den farve, inden den blev forbudt.

Kan jeg ikke bare lade som ingenting?

Drømmer du om et tag i en farve, som ifølge lokalplanen ikke tilladt, så skal du nok finde på noget andet at drømme om. For det forholder sig nemlig sådan, at kommunen godt kan finde på at give dig et påbud om at male huset om igen, hvis du har valgt en farve, der ikke er tilladt. Dette typisk på baggrund af, hvis dine naboer har klaget.

Dispensation

Overholder du ikke påbuddet, kan det i værste fald resultere i en politianmeldelse som i sidste ende kan give bøde og sagsanlæg. Dog kan du søge om dispensation fra bestemmelserne i lokalplanen, men typisk godkender kommunerne kun mindre betydelige fravigelser, så du bliver sandsynligvis nødt til at droppe tanken om et citrongult tag. Vær samtidig opmærksom på, at der også kan være regler i din grundejerforening, hvis du er en del af sådan en.

Prøv dig frem til hvilken farve der passer bedst til din ejendom.

Relateret artikler: