Kan gamle tage tåle en algebehandling?

Katagorie

Tag

Kan gamle tage tåle en algebehandling?

Tag før tagrensning
Hvad, hvis du har et gammelt tag? Kan det så tåle at blive algebehandlet? Og vil en algebehandling have en nævneværdig effekt?

Det korte svar er JA.

Måske har du et tag af ældre dato, som aldrig er blevet algebehandlet, eller måske er det så lang tid siden, at du nærmest ikke kan se farven på taget på grund af misfarvning fra de grønne alger. Læs mere herunder omkring, hvad du skal vide, hvis du har et gammelt tag, du gerne vil have algebehandlet.

Er de gamle tage for skrøbelige?

Algebehandling kan udføres på alle former for tage, også selvom dit tag er gammelt, og selvom det eksempelvis har en omfattende algevækst kombineret med mos. Vi gennemgår altid grundigt taget, inden vi giver et tilbud, og umiddelbart kan man godt algebehandle taget, selvom dit tag skulle have revner eller skader. Men ikke to tage er ens, så vi besigtiger altid taget helt gratis.

Er grønne alger skadelige?

Der findes ikke et helt entydigt svar på, hvorvidt grønne alger er skadelige for taget og dets holdbarhed. Som udgangspunkt er det største problem ved algevækst på taget, at det får taget og huset til at fremstå meget lidt velholdt, så det ser snusket ud.
Når alger får lov til at vokse og brede sig i årevis, ender de med at dække taget fuldstændigt, så den oprindelige farve på taget ikke er synlig. Det er ihvertfald ikke kønt.

Mulighed for frostsprængninger

Hvis taget ikke er blevet renset i årevis, har algerne haft en lang periode til at sætte sig rigtig godt fast i tagpladerne. Det giver fugten mulighed for at trænge ned i tagpladerne, hvilket resulterer i, at der kan komme frostsprængninger, når frosten sætter ind. Jo længere tid man lader stå til, des dybere får rødderne sat sig fast i tagpladerne.

Kan man få årgamle alger væk?

Det er slet ikke unormalt, at mos og alger i årevis har fået lov til at brede sig på hustagene i en grad, så den oprindelige farve på taget ikke længere er synlig. Faktisk kan man rundt omkring i Danmark på de fleste veje spotte talrige tage med voldsom algevækst. Men der er ingen grund til at fortvivle, for selv voldsom algevækst kan bekæmpes, det tager bare noget tid.

Algebehandling før og efter billedet af lertegl

En tidskrævende proces

Jo flere alger der er på dit tag, og jo dybere rødderne har fået fat, des længere tid tager det at blive dem kvit. Når man udfører en almindelig algebehandling, sprøjtes en form for algedræber på hustaget, hvor produktet får lov til at arbejde de næste måneder med at blive algerne kvit. I det øjeblik man sprøjter produktet på taget, stopper algevæksten og algerne dræbes, men det tager dog noget tid fra algerne dør, til de ikke længere er synlige.

Hav tålmodighed – resultaterne kommer

Typisk kan man se en forbedring på taget allerede efter nogle få uger, selvom der kan gå op til et halvt år, inden man kan se det endelige resultat. Et halvt års tid til at få grønne alger væk gælder de fleste tage med almindelig algevækst, men hvis du har et af de gamle tage, hvor algerne virkelig har fået mange årtier til at brede sig og bide sig fast, tager det hele lidt længere tid.

Giv tid – lidt ekstra, hvis dit tag aldrig er blevet algebehandlet

Selvom algerne har fået godt fat i dit tag igennem en lang årerække, skal du ikke fortvivle. Du kan stadigvæk godt blive algerne kvit. Du skal bare være tålmodig, for det kan godt tage lidt tid at blive helt af med algerne. Det er nemlig sandsynligt, at en enkelt algebehandling ikke er nok, og du skal regne med, at dit tag skal algebehandles måske 3 gange over nogle år for at få et endeligt, godt og holdbart resultat.

Kom algerne i forekøbet

Med en algebehandling får du bugt med algerne, ligesom behandlingen forebygger, at algerne sætter sig fast igen. En sådan behandling holder typisk et års tid, og derfor er en årlig algebehandling en rigtig god idé som forebyggelse.
Efter et års tid begynder algerne typisk at opstå som ganske små knappenålshoveder på hustagene, der ikke er synlige. Men behandles de ikke, ender de med at overtage, og den grønlige nuance vil brede sig over taget. Så tag dem helst i opløbet – det er lettest og billigst for dig.

Er du blevet nysgerrig på algebehandling? Så læs mere her.